Hotline
+905550203628

Motorlu Araçlar Teknolojisi Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçiliği Eğitimi

Motorlu araçların, ön ve arka takım, tekerlek, hareket kontrol sistemlerinin, bakım ve onarımlarını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik bir eğitim programıdır.

Canlı Chat Etkin
Satın Al

ÖN DÜZEN AYARCILIĞI VE LASTİKÇİLİĞİ USTALIK BELGESİ

 

Motorlu araçların, ön ve arka takım, tekerlek, hareket kontrol sistemlerinin, bakım ve onarımlarını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik bir eğitim programıdır.

Otomotiv Ön Düzenleyicisinin Görevi;

Otomobilde bulunan ön düzen parçalarının kontrolünü sağlamak, tamirini yapmak, arıza tespiti yapmak gibi ön düzenle alakalı konulara hâkim olan kişidir.

Ön düzencisinin pek çok görevi vardır. Bunlar;

  • Her iş kolunda olduğu gibi öncelikle iş sağlığı ve güvenliği için önlemini alması gerekiyor. Ön düzende hareketli ve kesici pek çok parça bulunmaktadır. Bunlara karşı iş kıyafeti kullanması gerekmektedir. Bu sayede iş sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurları ortadan kaldırır.
  • Çalıştığı iş yerinde risk oluşturabilecek unsurları önceden görür ve bunların çözümlerini bulur. Ön düzenci sadece çalışacağı yerin değil çalıştığı iş yerinin de iş sağlığı ve güvenliğini düşünmek zorundadır.
  • Herhangi bir acil durumla ile karşılaştığı zaman ona müdahale edebilmeli. Bu iş yerinde çıkabilecek bir yangında, ön düzencinin iş sırasında yaralanması da olabilir. Acil durumlarını hepsini kapsamaktadır.
  • Ön düzen işine geçildiğin de bu noktaya yer alan bütün elemanları tanımalıdır. Bu elemanların hangilerinin yıprandığını, hangilerinin kontrol edilmesi gerektiğini bilmeli. Bu ön düzencinin en önemli görevleri arasındadır. Kontrol etmeyi bilmeden hiçbir yol kat edemez.
  • Direksiyon ve direksiyonun bağlantı elemanlarını kontrol eder. Ön düzeni kontrol eden en önemli eleman direksiyon ve direksiyonun bağlantı elemanlarıdır. Burada olabilecek bir arıza sonucu ön düzen elemanları devre dışı kalacaktır. Ayrıca direksiyon sistemi aracın komuta merkezidir. Komuta merkezi devre dışı kaldığında sonuçları felaket olabilir. Bu noktada ön düzencinin direksiyon ve direksiyon bağlantılarını tanıması ve bu parçaların ön düzeni yönetebilir konumda olup olmadığını bilmesi gerekir.
  • Direksiyon sisteminde herhangi bir arıza bulunmuyorsa süspansiyon ve süspansiyon bağlantı elemanlarının kontrolünü gözle ve elle sağlaması gerekiyor. Tekerlek ve araçların ön düzen hariç bağlantı noktası süspansiyonlardır. Ayrıca süspansiyonda oluşacak herhangi bir arıza direkt olarak aracın ön düzenine yansımaktadır. Zamanla ön düzendeki parçaları bozarak aracın bütün ön düzenini bozmaktadır.
  • Ön düzeni bozuk bir arabanın öncelikle parça değişiminden önce ön düzen ayarını yapmak gerekiyor. Bu ön düzen ayarını sadece aracın ön düzeni bozulduğunda yapmıyoruz. Ön düzeni yeni yapılmış araçlarında ön düzen ayarına ihtiyacı olur. Ön düzencisinin ön düzen ayarından çok iyi anlıyor olması lazım.
  • Ön düzencinin çok iyi bir dinleyici olması gerekiyor. Bu ne alaka diyebilirsiniz. Ön düzenci çözemediği her sorun için yol testi yapmaktadır. Bu yol testinde aracın ön düzeninden gelen sesleri çok iyi dinlemeli ve analiz etmelidir. Ayrıca yol testi aracın ön düzeninde yapılan herhangi bir işlem veya değişimden sonra da yapılmalıdır. Bu yüzden ön düzencinin yol testi konusunda çok başarılı olması gerekiyor. Ayrıca yol testinde sadece aracı dinlemesi gerekmiyor. Yol testinin gerektirdiği işlemleri de bilmesi gerekiyor. Örneğin; aracın çakıl yolda giderken ön düzeninden ses gelmesi ön takımda arızalardan kaynaklandığını bilmesi gibi.
  • Ön düzencinin araca dair birçok detayı bilmesi gerekiyor. Bunlardan birisi de araçların tekerleklerinin kontrolü. Tekerleklerin durumunun bozuk olması ön düzeni bozmaktadır. Bu yüzden tekerleklerin balans yapıp yapmadığını kontrol etmeli. Eğer bir balans durumu varsa balansın giderilmesi için gereken yerlere aracın nakliyesi yapılmalıdır.,

 

 

Bu Yeterliliğe Sahip Kişi;

  • Standartlara ve kurallara göre, norm, yazı, rakam, çizgi ve geometrik çizim uygulamaları bilir, izdüşüm çizimler yapar, perspektifi verilen parçaların görünüşlerini çıkarır ve çizer, çizilen resimleri ölçülendirir, çeşitli geometrik parçaların açınımlarını ve arakesitlerini çizer.
  • Temel mekanik işlemleri ve araç bakımını yapar.
  • Motorlu araçların temel elektrik-elektronik devre işlemlerini yapar.
  • Birleştirme ve hareket iletim elemanları, alıştırma ve tolerans, yüzey işleme işaretleri, komple resimler ve katalog okuma hakkında bilgiye sahiptir.
  • Hareket kontrol ve sürüş konfor sistemlerinin kontrollerini yapar.
  • Lastik bakımı ve onarımı, jant düzeltme ve tekerlek balansı yapar.
  • Ön düzenin arıza teşhisi ve ayarlarını yapar.

Çalışma Alanları Nerelerdir?

Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik mesleğinde çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir.